Snel zoeken

VERBODEN KOPPELVERKOOP BIJ WONINGEN

Helaas was het recent weer in het nieuws!

Wat is koppelverkoop?

Je spreekt van koppelverkoop als iemand een bod doet op een woning en de verkopende makelaar dan meldt dat de koop alleen doorgaat als de aspirant koper zijn eigen woning via deze makelaar aanbiedt. 

Waarom biedt een makelaar het aan?

Bij een koppelverkoop zoekt de makelaar naar een kandidaat-koper die wellicht niet de beste koper is maar één waar hij of zij nogmaals aan kan verdienen. Zo kan een makelaar eisen of kenbaar maken dat jij alleen kans hebt op de woning of meer kans wanneer je jouw huidige woning ook door hem of haar laat verkopen. 

 

Is koppelverkoop toegestaan?

Koppelverkoop is niet toegestaan volgens de erecode van de branche verenigingen, het is verboden volgens de statuten en bij wet.
Makelaars moeten enkel het belang van hun opdrachtgevers dienen. Als een makelaar een woning verkoopt dan is de verkoper zijn klant.
Die betaalt natuurlijk de courtage na verkoop.  De makelaar moet voor de verkoper de beste koper zoeken. 

Wat moet je doen?

Consumenten met klachten over koppelverkoop kunnen terecht bij het klachtenloket Vastgoedprofessionals van de Geschillencommissie. Dat bestaat sinds september 2022. Uiteindelijk kunnen makelaars aangesloten bij NVM, VBO of Vastgoedpro een boete krijgen of geroyeerd worden vanwege overtreding van de regels.